Jak správně jíst v těhotenství a nepřibrat?

Dieta během těhotenství? Na tohle slovo raději zapomeňte, může to být totiž velmi nebezpečné nejen pro dítě, ale také pro Vás. Je naprosto přirozené, když žena během těhotenství, a zvláště v první trimestru, přibere nějaké to kilo navíc. Hubnutí může navíc způsobit ztrátu důležitých živin, jako je například kyselina listová, železo a jiné vitamíny. Pokud se i přesto bojíte, že během těhotenství naberete více kilogramů, než je nutné, máme pro Vás pár rad, jak se udržet fit i v očekávání.


Plánujte si jídelníček na celý týden

V jídle se rozhodně neomezujte, ale doporučujeme jídelníček lehce doladit a nastartovat nové stravovací návyky, tak abyste zaručila adekvátní výživu pro Vás, ale i pro Vaše miminko. Zdravá a pestrá strava je totiž rozhodující pro růst dítěte. Ovšem ženy, které jsou obézní, by si měly svůj jídelníček a také váhový přírůstek opravdu hlídat a snažit se nepřibrat více než 10 kilogramů. Pokud je ale žena obézní už před těhotenstvím, doporučujeme upravit váhu a stravovací návyky už před otěhotněním. Během gravidity je totiž regulace váhy mnohem složitější. Nadměrné přibývání navíc může zvýšit riziko císařského řezu, a dokonce i obezitu samotného dítěte. Nad jídlem a jídelníčkem proto opravdu denně přemýšlejte. Doporučujeme psát si jídelníček na každý týden. Jedině tak budete mít přehled o tom, kolik toho sníte a jestli Vám náhodou nechybí nějaké vitamíny nebo živiny. Jezte pravidelně alespoň 6 krát za den a vždy si chystejte malé svačinky. Mějte po ruce alespoň kousek ovoce nebo zeleniny.

Vyhněte se "prázdným sacharidům"

Hlavní zdroj energie po dobu celého těhotenství pochází z důležitých sacharidů neboli cukrů. Ty se nachází například v chlebu a obilovinách. Celozrnné produkty poskytují důležité živiny, jako je železo, vitamíny B, vláknina, ale i některé bílkoviny. Jednoduché cukry jsou okamžitě využitelné a nalezneme je ve zralém ovoci a částečně také v zelenině. Jedná se především o glukózu a fruktózu. Pozor ale na takzvané "prázdné sacharidy", které jsou obsaženy například v čokoládě, sušenkách nebo slazených nápojích. Po dobu těhotenství se jim proto raději vyhněte. Opravdu doporučujeme omezit bílý cukr. Skvělou náhražkou může být například med, javorový sirup nebo třtinová melasa. A pokud Vás honí mlsná, sáhněte raději po sušeném ovoci nebo po čerstvém ovoci s medem a skořicí.

Omezte bílkoviny v pozdních hodinách

Bílkoviny jsou pro těhotné ženy nesmírně důležité. Dbejte proto na konzumaci masa, drůbeže, ryb, vajec a fazolí. Kromě bílkovin obsahují také vitamíny B a železo potřebné v těhotenství. Vaše dítě potřebuje k rozvoji dostatek bílkovin zejména ve druhém a třetím trimestru. Jsou totiž potřebné konkrétně pro růst plodu. Proto výrazně navyšte jejich příjem. Pozor si ale dejte v pozdních hodinách. Večerní jídla by měla obsahovat co nejmenší podíl bílkovin. To může totiž způsobovat nadměrnou plynatost, bolest břicha a také pomalejší průchod natrávené potravy ve střevě. Rozhodně nedoporučujeme konzumovat večer luštěniny nebo vejce. Potřeba bílkovin u zdravé těhotné ženy by měla být mezi 80 – 180 g denně.