Jak na správný jídelníček v těhotenství

Zdravý a vyvážený jídelníček v těhotenství je jedna z nejdůležitějších věcí, na které by měly těhulky myslet. Miminko roste a vyvíjí se a k tomu samozřejmě potřebuje dostatek vitamínů a minerálů. Ty můžete konzumovat ve formě doplňků stravy, ale dbát musíte také na zdravé stravování. Pod srdcem roste nový človíček, který je odkázaný pouze na Vás a Vaše stravovací návyky.


Kolik můžu v těhotenství přibrat?

Otázka, kterou si pokládá mnoho žen. Je to většinou individuální. Rozhodně ale zapomeňte na rady našich babiček: "pořádně se najez, teď musíš jíst za dva". To je opravdu omyl a během těhotenství nedoporučujeme velké přejídání a pojídání všeho možného. Připrat během těhotenství třeba 30 kilo opravdu není normální a budete se nabraných kil jen těžko zbavovat. Při zcela normálním těhotenství by měla žena přibrat zhruba 10 – 15 kilogram. Rostoucí kila zdaleka nesouvisí jen s Vaší váhou. Ženské tělo prochází během těhotenství obrovskými změnami a v úvahu musíte brát také váhu placenty, plodové vody, rostoucích prsou nebo další tělní tekutiny.

Pozor na vegetariánství nebo veganství

Takové stravování může během těhotenství plodu opravdu uškodit. Pokud si odpíráte některé druhy potravin, můžete tím narušit správný vývoj nenarozeného miminka. Bez masa, ryb, mléka, vajec a mléčných výrobků se zkrátka neobejdete. Jinak budou tělu chybět důležité vitamíny, a to hlavně ze skupiny B, například B12, ale také železo a bílkoviny. Problémem může být i makrobiotická strava nebo v posledních letech oblíbená raw strava, takzvané živé stravovaní, při kterém konzumujete jen syrovou zeleninu, ovoce, ořechy nebo semínka. Myslete proto především na Vaše miminko a snažte se o úpravu jídelníčku alespoň během těhotenství. Pokud se i přesto svých stravovacích návyků nechce vzdát, konzultujte vše se svým lékařem a zvyšte přísun vitamínů a minerálů ve formě doplňků stravy.

Chystejte si svačinky a lehčí pokrmy

Snažte se vybírat lehčí a snadno stravitelné pokrmy, které Vás nebudou tolik zatěžovat. Budete se po nich cítit mnohem lépe. Myslete hlavně na dostatek čerstvé zeleniny a ovoce. Doporučujeme rozdělit si jídlo na několik menších dávek a jíst tak nejméně 6krát denně. Nebudete díky tomu tolik přibírat, omezíte problémy s trávením a hlavně Vás nebudou tolik honit chutě. Ve druhé třetině těhotenství potom myslete na vyšší energetický příjem. Ten by se měl zvýšit o 200 až 300 kcal denně. To jsou pro představu například 2 jablka, 2 mrkve a ovocný jogurt. Průměrný energetický příjem u těhotných žen by se měl potom pohybovat kolem 2 400 kcal denně.

Co nesmí ve stravě rozhodně chybět?

Ve stravě musí být obsaženy všechny složky. Dopřejte si dostatek bílkovin. Ty musíte v těhotenství rozhodně zvýšit. Součástí jídelníčku těhotné ženy by měly být jak živočišné, tak i rostlinné bílkoviny. Živočišné bílkoviny obsahují velmi vzácné aminokyseliny, které si nedokáže lidské tělo samo vytvořit. Dbejte tak na přísun mléka, sýrů, masa, ryb a drůbeže. Zvýšené nároky jsou v těhotenství také na přísun železa a vápníku.

Pozor si dejte na mořské ryby

Konzumace mořských ryb v těhotenství je velmi diskutované téma. Ryby sice obsahují zdravé omega -3 mastné kyseliny, které jsou pro matku i dítě velmi prospěšné (velice příznivě působní na kvalitu zraku a posilují také imunitu). Jsou tu také ovšem i negativa. Mořské ryby totiž podle studii obsahují rtuť a další toxický kov. Ten může v těhotenství skutečně škodit a způsobit vážné poškození nervového systému plodu. V těhotenství proto omezte ryby na zhruba 300 gramů za týden. Rozhodně se vyhýbejte žralokovi, makrele a mečounovi. I přesto se ale konzumace ryb nebojte a určitě si je dopřejte. A když mluvíme o tom, co rozhodně nejíst, zkuste omezit také uzeniny, salámy a párky. Ty Vašemu tělu a nenarozenému miminku rozhodně neprospějí.